دانشمندان سعودی چندین فن آوری خنک کننده برای پنل خورشیدی را آزمایش نموده و دریافتهاند که تکنیکهای فعال (Active) در شرایط سخت آب و هوایی بهتر از غیرفعال (Passive) عمل میکنند. موثرترین آنها متشکل از سیستمی است که بر پایه چهار لوله حرارتی غوطهور در یک جعبه مایع، که در پشت پنل نصب میشوند.
گروهی از دانشمندان دانشگاه امام عبدالرحمن بن فیصل، در عربستان سعودی، عملکرد چندین روش خنک کننده در سیستم های برق خورشیدی (Photovoltaic) را تحت شرایط محیطی سخت کشور عربستان ارزیابی کردهاند. تجزیه و تحلیل محققان از سیستمهای خنککننده غیرفعال مبتنی بر یک مخزن گرما یا یک مخزن گرما که در مواد تغییر فاز (PCM) جاسازی شده است، و همچنین خنک کننده فعال با تکیه بر لوله های حرارتی تخت ، اعم از غوطه ور شدن یا غوطه ور نشدن در مایع، بوده است.
فنآوریهای غیرفعال تحت دو پیکربندی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند: یک پنل خورشیدی پلی کریستالی با بازده 11 درصد و توان خروجی 15 وات، مجهز به شش هیت سینک آلومینیومی در پشت پنل. و همان پنل مجهز به هیت سینک در یک ظرف آلومینیوم پر از TPM350، که هدایت حرارتی بالایی داشته و با دمای ذوب در 50 درجه سانتیگراد قرار داده شده است. در تمام پیکربندیها ، پنل خورشیدی با Tilt برابر 25 درجه و رو به جنوب نصب شده است. توان خروجی، دمای سطح ماژولها و بازدهی پنل مورد اندازهگیری شده است.
خنککننده فعال به دو شکل در نظر گرفته شد: سیستمی متشکل از یک ردیف چهار لوله گرمائی که با جریان آب خنک می شود و در پشت پنل قرار میگیرد. و دیگری که متشکل از چهار لوله حرارتی غوطه ور در یک جعبه مایع، که در پشت پنل جانمایی شده است.
تکنیکهای غیرفعال تا 10 درجه توانستهاند منجر به خنک شدن پنل شوند این در حالیست که سیستمهای فعال حتی توانستهاند تا 53 درصد دمای پنل را کاهش دهند. پیشرفتها در حوزه نیروگاههای انرژی خورشیدی و به خصوص فتوولتائیک به شدت با سرعت فزایندهای رو به رشد بوده که توجه به چنین سیستمهای خنکسازی، حکایت از این امر دارد. لذا انتظار میرود این موضوع در داخل کشور نیز با جدیت بالایی دنبال شود.
منبع: PVMAGAZINE